Úvod » BIO slupky » Mix pohankových a špaldových (BIO) slupek
Pohanka (Fagopyrum esculentum) je druh obiloviny, která patří do druhé skupiny lipnicokvětých. Má srdcovité listy. Po usušení má stále zelenou barvu a vytváří se z ní např. pohanková mouka. Pěstuje se i v Evropě jako léčivá rostlina nebo jako potravina. Je to teplomilná rostlina.
Plodem pohanky je trojboká nažka připomínající bukvici. Nažky mají hnědou, černou nebo šedou barvu, v závislosti na odrůdě. Oloupaná semena – kroupy se svou strukturou a chemickým složením podobají cereáliím. Vnější obal krup tvoří tlustá jednobuněčná vrstva světle zelené barvy. Uvnitř je škrobovitý endosperm.
Pohanka se řadí mezi pseudocereálie. Pro svoji vysokou výživovou hodnotu je označována jako funkční potravina. Je významným zdrojem flavonoidu rutinu. Je také ceněna díky své vysoké biologické hodnotě bílkovin, vyváženému složení esenciálních aminokyselin, vysokému obsahu vlákniny a rezistentního škrobu. Dále má zastoupení mastných kyselin v tuku (významný je především vysoký obsah kyseliny linoleové). Protože neobsahuje lepek, je vhodná pro osoby trpící celiakií jako náhrada běžných obilovin.
Výrobky jsou vhodné pro každodenní používání a je možné jej nahřát na tělesnou teplotu na topení či na sluníčku a přiložit na bolavé místo: např. bolestivé klouby, na kolena, ztuhlé šíjové svaly tak jako pohankou plněné výrobky. Špaldové slupky udržují teplotu a příjemně uvolňují postiženou oblast. Plevy také jemně masírují zátylek. Schopnost uskladňovat vzduch umožňuje jejich dobré nahřívání na kachlových kamnech, radiátorech, nejlepší je ovšem polštářek nahřát na slunci. Naakumulovaná energie je pak dále předávána lidskému tělu. Špaldové plevy mají z plnicích materiálů nejlepší podpěrné vlastnosti. Další jejich zvláštností je také to, že pojmou v noci tělesný pot, odvádí nadbytečné teplo a vytvářejí příjemné klima na spaní. Obsahují vysoké procento kyseliny křemičité a též napomáhají tvorbě chrupavek (zejména u dětí).
Špalda (Triticum Spelta) je druh rozpadavé pšenice. Byla pěstována v Evropě již před 8 000 lety, pěstovali ji Egypťané, Keltové i Germáni. Později ustoupila šlechtěné pšenici, která vykazovala vyšší výnosy.
V současnosti je špalda považována za zdravější alternativu šlechtěné pšenice, s vyšším podílem minerálních látek a bílkovin. Vzhledem ke své minimální reakci na hnojení umělými hnojivy, značné odolnosti proti škůdcům, chorobám a nepřízni počasí je vhodnou a často využívanou plodinou v ekologickém (organickém) zemědělství. Známé je např. jídlo tzv. špaldoto, připravené podobně jako rizoto. Ze špaldy se také vyrábí kávovina jako zdravá náhražka kávy. Ve Švýcarsku se používá jako sladová přísada (Dinkel Einsiedler bier).
Nejlepší je slupky kombinovat, protože pohankové více drží tvar jsou těžší a špaldové jsou měkčí a lehčí. Svými vlastnostmi se velmi dobře doplňují i podporují, zvyšuje se účinek. Naše výrobky pro Vás šijeme a zhotovujeme v mnoha provedeních a variantách. Hlavními jsou polštáře, meditační sedany, válce a matrace.