Úvod » BIO slupky » Pohankové BIO slupky
Pohanka (Fagopyrum esculentum) je druh obiloviny, která patří do druhé skupiny lipnicokvětých. Má srdcovité listy. Po usušení má stále zelenou barvu a vytváří se z ní např. pohanková mouka. Pěstuje se i v Evropě jako léčivá rostlina nebo jako potravina. Je to teplomilná rostlina.
Plodem pohanky je trojboká nažka připomínající bukvici. Nažky mají hnědou, černou nebo šedou barvu, v závislosti na odrůdě. Oloupaná semena – kroupy se svou strukturou a chemickým složením podobají cereáliím. Vnější obal krup tvoří tlustá jednobuněčná vrstva světle zelené barvy. Uvnitř je škrobovitý endosperm.
Pohanka se řadí mezi pseudocereálie. Pro svoji vysokou výživovou hodnotu je označována jako funkční potravina. Je významným zdrojem flavonoidu rutinu. Je také ceněna díky své vysoké biologické hodnotě bílkovin, vyváženému složení esenciálních aminokyselin, vysokému obsahu vlákniny a rezistentního škrobu. Dále má zastoupení mastných kyselin v tuku (významný je především vysoký obsah kyseliny linoleové). Protože neobsahuje lepek, je vhodná pro osoby trpící celiakií jako náhrada běžných obilovin.